Skip to content

Montage in schuin dak

Door zonnepanelen in-dak te plaatsen liggen ze verzonken tussen de dakpannen en vallen daardoor minder op. Dit ziet er fraai uit en is daarom een goede oplossing voor degenen die zonnepanelen op de dakpannen te lelijk vinden. Bijkomend voordeel is dat het in-dak montagesysteem lichter is dan op-dak omdat er geen dakpannen nodig zijn terplaatse van de zonnepanelen. In-dak montagesystemen kunnen toegepast worden op schuine daken met een dakhelling tussen 15 en 50°. Ze zijn geschikt voor houten of metalen ondergronden. Het systeem wordt gemonteerd op latten of direct op bestaande dakspanten.

Dit montagesysteem bestaat uit meer componenten en is bewerkelijker dan een op-dak montagesysteem. Vandaar dat de materiaal- en montagekosten hoger zijn. De paneelopbrengst wordt iets lager omdat de zonnepanelen warmer worden. De ventilatie aan de onderzijde van de panelen is namelijk minder dan in het geval ze op de dakpannen liggen. Bij montage in een schuin dak hoeft voor wat betreft windbelasting geen rekening gehouden te worden met minimale afstanden tot de nok, goot en zijkanten.

Waterdichte strip

Op de dakconstructie worden extra latten aangebracht tussen de bestaande panlatten. Dit is nodig voor een stevige ondergrond voor de montageplaten. Aan de onderzijde wordt een waterdichte strip geplaatst. Dit waarborgt een waterdichte aansluiting en goede waterafvoer aan de onderzijde.

Montageframes

De kunststof montageframes zijn voorzien van geleidingen om een goede waterafvoer onder de zonnepanelen te waarborgen. Verder beschikken ze over kabeldoorvoeropeningen, steunnokken en bevestigingspunten voor de zonnepanelen. De montageframes worden op de onderconstructie geschroefd. Afhankelijk van de maat van de zonnepanelen kan de overlap van de frames aangepast worden.

Zijprofielen

De montageplaten worden aan de zijkant afgewerkt met zijprofielen. Deze vormen de basis voor een waterdichte aansluiting tussen de montageframes en de zijkanten van het panelenveld.

Paneelklemmen

Vervolgens worden de zonnepanelen op de montageplaten bevestigd. Dit gaat met paneelklemmen die afgestemd zijn op de dikte van de zonnepanelen.

Waterafvoer

Omdat er geen dakbedekking onder de panelen ligt moeten in-dak montagesystemen voorzien in een goede waterafvoer. Het regenwater wordt via de plastic montageframes onder de panelen door aan de onderzijde van de installatie op het dak afgevoerd.

Nokprofielen

De montageplaten worden aan de bovenkant afgewerkt met nokprofielen. Deze vormen de basis voor een waterdichte aansluiting tussen de montageframes en de bovenkant van het panelenveld.

Afdichtband

Op de zij- en nokprofielen wordt afdichtband aangebracht zodat regenwater niet onder de dakpannen kan komen. Hierdoor ontstaat een waterdichte dam van ongeveer 2 cm die onder de dakpannen komt te liggen.

Dakpannen terugplaatsen

Als laatste stap worden de dakpannen rondom op maat geslepen en teruggeplaatst. Ze moeten een ruime overlap hebben ten opzichte van de waterdichte band. Zodoende kan er geen regenwater onder de dakpannen komen.