Skip to content

Montage op schuin dak

Montage van zonnepanelen op een schuin dak is de eenvoudigste en voordeligste manier. De ondergrond – het schuine dak – is immers al aanwezig zodat er minder componenten nodig zijn. Dakhaken, montagerails en klemmen vormen de basis van het montagesysteem. Verder zijn alleen schroeven en afdekkapjes nodig. Ook voor de opbrengst van de zonnepanelen heeft dit voordelen. De onderzijde van de panelen wordt gekoeld wordt door de buitenlucht zodat de paneeltemperatuur lager blijft. Hoe lager de temperatuur van een zonnepaneel des te hoger de opbrengst. Het rendement van zonnepanelen neemt af met ongeveer 0,5% per °C. Op een warme zomerdag kan de temperatuur van een zonnepaneel gemakkelijk oplopen tot 65°C, dus dit leidt tot een forse afname van het paneelrendement. Het is daarom van belang dat de zonnepanelen zo koel mogelijk blijven. Bij montage op een schuin dak moet rondom de panelen minimaal 30 centimeter – de lengte van een gemiddelde dakpan – worden vrijgehouden tot de nok, goot en zijkanten. Dit is nodig om de windbelasting op de zonnepanelen binnen de perken te houden.

Dakhaken

De eerste stap is het aanbrengen van dakhaken. Bij pannendaken worden ze om de dakpannen geklemd of op de dakconstructie vastgeschroefd. De windbelasting in uw regio en de bevestigingswijze zijn bepalend voor het aantal dakhaken dat u nodig heeft. Vastschroeven aan het dak is te verkiezen boven vastklemmen en het is aan te bevelen om verstelbare dakhaken te kiezen. Deze kunnen namelijk worden aangepast aan het type dakpan en maken het mogelijk om oneffenheden in het dak uit te vlakken. Op deze manier ontstaat een mooi egaal paneelvlak. Bij andere daktypen zoals stalen of golfplaat daken worden geen dakhaken maar stokschroeven als bevestigingsbasis gebruikt.

Montagerails

Nadat de dakhaken zijn gemonteerd kunnen de rails aan de dakhaken worden bevestigd. De meeste montagesystemen maken gebruik van click- of klemverbindingen. Bij portrait montage van de panelen worden de rails doorgaans horizontaal gemonteerd en bij landscape montage verticaal. De dakhaken zijn universeel en geschikt voor beide legrichtingen.

Moduleklemmen

Vervolgens worden de zonnepanelen op de montagerails gelegd en worden ze bevestigd met moduleklemmen. De moduleklemmen zijn er in verschillende lengtes afhankelijk van de dikte van uw zonnepanelen. Voordat de panelen op de rails worden geklemd moeten eerst nog de aansluitkabels van de zonnepanelen met elkaar worden doorverbonden. Indien poweroptimizers of micro-omvormers worden gebruikt moeten deze eerst aan de onderzijde van de modules of op de montagerails worden bevestigd. Nadat dit is gebeurd worden de zonnepanelen met de moduleklemmen bevestigd en worden de eindkappen in de uiteinden van de montagerails geschoven. De eindkappen sluiten de rails af voor regenwater en zorgen voor een nette afwerking.