Skip to content

Zonnepanelen

Zonnepanelen zijn er in veel soorten en maten. Kristallijne panelen gemaakt van silicium cellen worden het meest toegepast. Deze techniek bestaat het langst en de meeste zonnepaneelfabrikanten hebben zich hier op toegelegd. Een recentere ontwikkeling zijn de dunnefilm zonnepanelen. Deze zijn gemaakt van lichtgevoelige egaal zwarte folie. Inmiddels zijn er ook zonnedakpannen op de markt. Zonnepannen zijn vooral ontwikkeld om opwekking van zonnestroom fraaier in het dak te integreren. Dakpannen voorzien van zonnecellen vallen namelijk minder op dan panelen. Dit biedt dus een oplossing voor woningbezitters die om esthetische redenen geen zonnepanelen plaatsen. Verder zijn er transparante zonnepanelen die deels lichtdoorlatend zijn, zodat ze in de gevel of als dak toegepast kunnen worden.

Monokristallijne zonnepanelen

Deze panelen zijn zwart en hebben een hogere opbrengst dan polykristallijne panelen. Het rendement ligt globaal tussen 14% en 20%. Deze panelen zijn er in drie uitvoeringen namelijk met een witte backsheet, zwarte backsheet (all-black) en glas/glas. Monokristallijne zonnepanelen met een witte backsheet hebben ten opzichte van een zwarte backsheet een iets hogere opbrengst omdat ze iets minder warm worden. All-black panelen vallen door hun zwarte backsheet minder op. Dit verklaart de populariteit van dit paneeltype vooral als ze in het zicht op een hellend dak worden geplaatst. Glas/glas panelen hebben een langere levensduur en een hogere opbrengstgarantie.

Polykristallijne zonnepanelen

Polykristallijne panelen zijn donkerblauw en hebben een relatief lage kostprijs per wattpiek. Als kosten het belangrijkste criterium zijn gaat de keuze vaak uit naar polykristallijne zonnepanelen. Ze vallen meer op dan zwarte panelen en zijn daarom duidelijker zichtbaar aanwezig op een hellend dak. Daarom worden deze meestal toegepast op platte daken waar ze min of meer aan het zicht onttrokken zijn. Het rendement varieert tussen 12% en 16% en is lager dan van monokristallijne (zwarte) panelen.

Toepassing:
● platte daken met voldoende oppervlak om de gewenste stroomopbrengst te bereiken
● hellende daken waarbij geen eisen gesteld worden aan esthetische aspecten

Dunnefilm zonnepanelen

Dunnefilm zonnepanelen zijn gemaakt van egaal zwarte folie van het materiaal CIS of CIGS. Deze techniek is bekend van de toepassing in horloges en rekenmachines met zonnecellen. Vanwege hun egaal zwarte kleur zijn deze panelen populair onder degenen die voor een esthetisch fraaie oplossing gaan. Dunnefilm is minder lichtgevoelig dan silicium is heeft daardoor een lagere opbrengst. Anderzijds zijn ze minder warmtegevoelig zodat er minder opbrengstverlies is op warme dagen. Ook hebben dunnefilm panelen minder opbrengstverlies bij diffuus licht (op bewolkte dagen) en zijn ze minder schaduwgevoelig. Een dunnefilm paneel dat voor 20% in de schaduw ligt verliest 20% vermogen, terwijl een kristallijn paneel dan 80% vermogen verliest. Dunnefilm panelen brengen met een rendement van 13 à 15% per saldo gemiddeld iets minder op dan kristallijne panelen.

Toepassing:
● daken met voldoende oppervlak om de gewenste stroomopbrengst te halen
● daken met relatief veel diffuus licht en/of schaduw

Zonnepannen

Zonnepannen ogen op een dak mooier dan zonnepanelen omdat de zonnecellen in de dakpannen zijn geïntegreerd. De zonnecellen van de zonnepannen kunnen van silicium of dunnefilm zijn. Omdat de dakpannen niet volledig zijn bedekt met zonnecellen heeft u meer dakoppervlak nodig dan bij zonnepanelen. Ook de kosten zijn een stuk hoger, zeker voor bestaande gebouwen. In de nieuwbouw zijn de meerkosten aanmerkelijk lager omdat een zonnepan tegelijkertijd ook een dakpan is. Dus hier worden dan de kosten voor de aanschaf van dakpannen uitgespaard.

Zonnepannen bestaan op dit moment nog maar in beperkte dakpanvormen. Daarom is dit niet voor elk dak een geschikte oplossing.

Toepassing:
● hellende daken met strenge esthetische eisen

Zonneleien

Leien daken lenen zich uitstekend voor zonnepanelen en de vorm van zonneleien. Deze integreren nagenoeg onzichtbaar met de leien. De platte vorm van de lei sluit mooi aan bij de vlakke zonnepanelen waardoor deze nauwelijks opvallen. Door hun plaatsing zorgen ze ook voor een waterdichte dakbedekking en zijn er geen extra ingrepen of accessoires nodig bij de installatie. De prijzen van zonneleien zijn wel vrij hoog.

Toepassing:
● hellende daken met strenge esthetische eisen

Transparante zonnepanelen

Transparante zonnepanelen zijn deels lichtdoorlatend en daardoor bij uitstek geschikt voor toepassingen zoals serres, veranda’s, carports en vliesgevels. Tevens werken ze zonwerend omdat ze minder licht doorlaten dan gewoon glas. Er bestaan verschillende typen transparante zonnepanelen. Zo zijn er onder meer semi-transparante panelen en dunnefilm transparante panelen.

Semi-transparante zonnepanelen zijn gebaseerd op polykristallijne of monokristallijne zonnecellen, zoals de traditionele zonnepanelen. Deze kristallijne zonnecellen worden op glas aangebracht en de celstructuur is dus zichtbaar. Vaak is het mogelijk semi-transparante zonnepanelen specifiek aan te passen aan de klantenwens. Men heeft dan de keuze uit diverse glassoorten, maten, kleuren en celafstanden. Door te variëren in de afstand tussen de cellen kan de lichtdoorlatendheid naar wens vergroot of verkleind worden. De mate van lichtdoorlatendheid heeft wel invloed op de stroomopbrengst van deze transparante zonnepanelen.

Transparante dunnefilm zonnepanelen zijn gemaakt van gelamineerd glas en hebben daardoor een hoge esthetische waarde. Vanwege het dunnefilm materiaal zijn ze qua opbrengst minder afhankelijk van direct zonlicht en de invalshoek dan traditionele panelen. Er is geen celstructuur zichtbaar in deze panelen. In vergelijking met semi-transparante panelen hebben dunnefilm transparante panelen een lagere opbrengst bij dezelfde transparantie.